ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Αναπτυξιακές ηλικίες

Αναπτυξιακές ηλικίες

Η διατροφή σε νεαρές ηλικίες σχετίζεται με την σωματική ανάπτυξη και ωρίμανση, τις απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά και τις διαιτητικές συνήθειες των παιδιών και εφήβων. Για τους παραπάνω παράγοντες πρέπει να υπάρχει στρατηγική σωστού διατροφικού πλάνου.

Στην παιδική ηλικία υπάρχει σωματική ανάπτυξη σε αυξημένο ρυθμό. Παράλληλα, στην εφηβεία, η σεξουαλική ωρίμανση, η διαφοροποίηση φύλλου η διαφοροποίηση της εικόνας σώματος (κορίτσια, αγόρια), προσπάθεια απώλειας βάρους για τα κορίτσια και αύξηση μυϊκής μάζας για τα αγόρια είναι μερικά από τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν την εφηβεία.

Το γρήγορο φαγητό που προέρχεται από μηχανήματα, fast food, συσκευασμένα προϊόντα (σοκολάτες, αναψυκτικά, πατατάκια, πίτσα, χάμπουργκερ) είναι αρκετά διαδεδομένο σε νεαρές ηλικίες λόγω ύπαρξης άμεσης πληροφόρησης (τηλεόραση, περιοδικά, πρότυπα). Η σχολική ηλικία είναι η καλύτερη ηλικία αφομοίωσης και μάθησης. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι διατροφικές συνήθειες διαμορφώνονται στην παιδική και εφηβική ηλικία και ότι κατά τη διάρκεια της σχολικής ηλικίας το παιδί μπορεί να αποκτήσει θετικά πρότυπα.

Το αυξημένο βάρος σώματος αποτελεί σημαντικό πρόβλημα των παιδιών και εφήβων στη χώρα μας. Σημαντικό ρόλο στο αν ένα παιδί είναι υπέρβαρο παίζουν ρόλο η γενετική προδιάθεση και το περιβάλλον που μεγαλώνει. Στο περιβάλλον τα πιο σημαντικά είναι οι επιλογές φαγητού και τροφίμων, η δραστηριότητα του παιδιού και τα παραδείγματα που του δίνονται. Τα υπέρβαρα παιδιά έχουν αυξημένο κίνδυνο για: 

α) να εξελιχθούν σε υπέρβαρους - παχύσαρκους ενήλικες, 

β) αυξημένη χοληστερίνη - πίεση, 

γ) αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης, 

δ) καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, 

ε) απόρριψη και ενόχληση από το σχολικό περιβάλλον και 

στ) μειωμένη φυσική δραστηριότητα.