ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ρύθμιση Σωματικού Βάρους

Ρύθμιση Σωματικού Βάρους

Ένας βασικός πυλώνας της ομαλής μεταβολικής λειτουργίας του οργανισμού, αλλά και ένα καλό επίπεδο υγείας είναι η διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους. Το περίσσιο και το χαμηλό βάρος σώματος σχετίζεται με συνέπειες στην κλινική εικόνα και στις μεταβολικές λειτουργίες, αλλά και με παθολογικές καταστάσεις. Όλοι οι επιστημονικοί φορείς υποστηρίζουν ότι η διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους μέσω του υγιεινού τρόπου ζωής αποτελεί προληπτικό και θεραπευτικό μέσο για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού. Τι όμως θα πρέπει να γνωρίζει κάποιος σχετικά με τους στόχους διατήρησης ενός σωματικού βάρους που δεν θα επιβαρύνει την υγεία?

Το ιδανικό σωματικό βάρος καθορίζεται από ένα πλήθος παραγόντων όπως το ύψος, το σκελετικό μέγεθος, το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας, την ηλικία και το φύλο. Ένας τρόπος αξιολόγησης είναι η εκτίμηση της σχέσης ύψους και βάρους υπολογίζοντας τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), οποίος χρησιμοποιείται κυρίως για μία αρχική εκτίμηση σχέσης βάρους σώματος και υγείας.

Ο υπολογισμός και οι κατηγορίες του ΔΜΣ έχουν ως εξής:

ΔΜΣ = Β / (Υ)2

Όπου Β= βάρος σε κιλά, Υ= ύψος σε μέτρα

  • Φυσιολογικός: 18,5 - 25
  • Υπέρβαρος: 25 - 29
  • Παχύσαρκος : 30 - 39
  • Παθολογικά παχύσαρκος: 40+

Παρατηρείται ότι ο φυσιολογικός ΔΜΣ καλύπτει ένα εύρος το οποίο επηρεάζεται από όλους τους παραπάνω παράγοντες. Για παράδειγμα ένας δείκτης μάζας σώματος χαρακτηρίζεται φυσιολογικός ακόμα και με αρκετά κιλά διαφοροποίηση για το ίδιο ύψος. Η σωστή όμως εκτίμηση πρέπει να συνοδεύεται και με την ανάλυση σύστασης σώματος, η οποία προσδιορίζει τις αναλογίες βασικών συστατικών σύνθεσης του σώματος όπως το λίπος, τη μυϊκή μάζα, το νερό σώματος και την οστική μάζα. Οι τεχνικές ανάλυσης είναι διάφορες με τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες τη μέθοδο της Βιοηλεκτρικής Αγωγιμότητας και την Ανθρωπομετρία.