ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Φρούτα Εποχής Αυγούστου και Διατροφή

Φρούτα Εποχής Αυγούστου και Διατροφή

Ο μήνας Αύγουστος προσφέρει μεγάλη ποικιλία φρούτων υψηλής θρεπτικής αξίας. Όλα τα φρούτα είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών, υδατανθράκων, ιχνοστοιχείων, βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών με ιδιαίτερα ωφέλιμη δράση στο ανθρώπινο οργανισμό και στο αμυντικό μας σύστημα.

Τα εποχικά φρούτα Αυγούστου και η θρεπτική τους αξία.

ΦρούτοΘερμίδες/100γρΠλούσια πηγήΩφέλιμη δράση
Αχλάδι54Χαλκό, κάλιο, βόριο, μαγνήσιο, φώσφορο, βιταμίνες Α, Β1, Β2, C, Ε, φυλλικό οξύ, νιασίνηΒοηθά την καρδιακή και εντερική λειτουργία. Μειώνει το κίνδυνο οστεοπόρωσης
Γκρέιπ φρουτ42Αντιοξειδωτικά, κάλιο, σίδηρο, φυτικές ίνεςΑντικαρκινική δράση και προστατεύει το καρδιαγγειακό
Δαμάσκηνο60Ανθοκυανίνες, πολυφαινόλεςΙσχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση
Καρπούζι30Λυκοπένιο, β-καροτίνη, αντιοξειδωτικά, κάλιο, μαγνήσιο, βιταμίνες Α, C, Β1Ενισχύει το ανοσοποιητικό και την καρδιακή λειτουργία
Μήλο (με τη φλούδα καλύτερα)40Ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, κάλιο, βιταμίνες C, Κ και A, φυλλικό οξύ, βιοτίνη, μηλικό οξύΒοηθά στην ρύθμιση του διαβήτη, της εντερικής λειτουργίας και στην υγεία του δέρματος
Πεπόνι34Βιταμίνη Α, κάλιο, β-καροτίνηΒελτιώνει την όραση και προστατεύει από τις οφθαλμολογικές παθήσεις
Ροδάκινο40Βιταμίνη C, Ε, φώσφορο, βιοτίνη, σίδηρο, ασβέστιο, χολίνηΚαρδιοπροστατευτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες
Βερίκοκο30Αντιοξειδωτικά (βιταμίνη C, β-καροτίνη, λυκοπένιο) και φυτικές ίνεςΒελτιώνει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση
Βύσσινο50Σίδηρο, ανθοκυανίνες, βιταμίνες C και ΑΥπακτική και αντιοξειδωτική δράση. Αντιμικροβιακή προστασία στα ουροφόρα αγγεία. Βοηθά στην αυπνία
Σταφύλι80Κάλιο, βιταµίνες Α, Β και αντιοξειδωτικές ουσίες (φλαβονοειδή, ρεσβερατρόλη)Προστατεύει τη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος και ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση
Σύκο (προσοχή στους σπόρους)74Κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, πολυφαινόλεςΕνισχύει την εντερική λειτουργία και δρα ρυθμιστικά στο ph ως αλκαλική τροφή
Νεκταρίνι35Kαροτενοειδή, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, βιταμίνη CΒελτιώνει τη δυσκοιλιότητα και δρα κατά της υψηλής χοληστερίνης
Φράουλες (προσοχή στους σπόρους)33Φλαβονοειδή (ανθουκυανίνη, κατεχίνη, κουρσετίνη, καμπεφερόλη) και φαινολικά οξέα (ελαγγικό οξύ)Ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Ενίσχυση ανοσοποιητικού και εντερικής λειτουργίας
Μπανάνες90Κάλιο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, βιταμίνες C και Β6Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και δρα αγχολυτικά

Είναι σημαντικό να καταναλώνεται ποικιλία χρωμάτων φρούτων έτσι ώστε ο οργανισμός να απολαμβάνει τα οφέλη από την πρόσληψη όλων των πολύτιμων θρεπτικών συστατικών που κάθε φρούτο μπορεί να του προσφέρει.

Χρειαζόμαστε 3-4 μερίδες φρούτων ημερησίως και ενδεικτική μερίδα φρούτου είναι: 1 μέτριο μήλο ή πορτοκάλι, 2 μανταρίνια ή βανίλιες ή ακτινίδια, 8 φράουλες, 15 κεράσια, 30 σταφύλια, 1 φέτα πεπόνι ή καρπούζι, 4 αποξηραμένα φρούτα, 1,5κσ σταφίδες, 125ml χυμός φρούτων.

Θυμηθείτε ότι στη διάρκεια της ημέρας η κατανάλωση φρούτων διατηρεί τα επίπεδα γλυκόζης, προστατεύει από την οξειδωτική δράση του ήλιου, περιορίζει την υπερκατανάλωση τροφής μετά τη θάλασσα και ενισχύει την ενυδάτωση του οργανισμούς.

Η υγιεινή διατροφή συμβάλλει στις ευχάριστες και ποιοτικές διακοπές.