ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Γιατί να προσέξω την διατροφή μου όταν θηλάζω
Μοιράσου το!
Στα πλαίσια της διατροφής, το θηλάζον μωρό σας απαιτεί πολύ περισσότερα από εσάς απ’ ότι όταν ήσασταν έγκυος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ανάπτυξή του είναι πολύ πιο ουσιώδης.
Τους 4 πρώτους μήνες της ζωής του, ένα παιδί συνήθως διπλασιάζει το βάρος που είχε όταν γεννήθηκε, και που χρειάστηκε και τους 9 μήνες της εγκυμοσύνης για να το αποκτήσει. Έτσι η παραγωγή γάλακτος που απαιτείται για να υποστηριχθεί αυτή η ανάπτυξη, είναι πολύ σημαντική. Κατά τη διάρκεια του θηλασμού, θα χρειαστεί να καταναλώνετε επιπλέον θερμίδες περίπου 500 kcal.
- Η καλή διατροφή και τα πολλά υγρά θα σας βοηθήσουν να διασφαλίσετε επαρκή ποσότητα γάλακτος.
- Η υγιεινή διατροφή θα σας βοηθήσει επίσης να παράγετε την καλύτερη ποιότητα μητρικού γάλακτος.
- Η επαρκής λήψη βιταμινών θα σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι το μητρικό γάλα σας είναι πλούσιο σε βιταμίνες.
- Η σωστή διατροφή μπορεί επίσης να εξασφαλίσει την ύπαρξη σημαντικών πρωτεϊνών στο μητρικό γάλα που θα βοηθήσουν να προστατεύσετε το μωρό σας από λοιμώξεις.
- Η κάλυψη των διατροφικών απαιτήσεων του μωρού σας, θα σας βοηθήσει να προστατεύσετε τα δικά σας διατροφικά αποθέματα.
Αν και η χαμηλή λήψη μεταλλικών στοιχείων είναι απίθανο να μειώσει την ποσότητα των μεταλλικών στοιχείων του μητρικού σας γάλακτος, τα αποθέματά σας μπορεί να μειωθούν.
Διατροφικές απαιτήσεις θηλασμού
Οι πρωτεϊνικές απαιτήσεις είναι 62-65γρ ημερησίως και καλύπτονται, πολλές φορές υπερκαλύπτονται, από το συνηθισμένο μεσογειακό διαιτολόγιο. Από τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά τα πιο σημαντικά για την μητέρα και την παραγωγή γάλακτος είναι η βιταμίνη Β12 και το ασβέστιο. Ανεπάρκειές τους έχουν παρατηρηθεί στις φυτοφάγους και στις μητέρες που αποφεύγουν το γάλα. Οι απαιτήσεις σε βιταμίνη Β12 θα πρέπει να καλυφθούν με συμπλήρωμα σε περίπτωση φυτοφαγίας. Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγονται είναι αυτές που σχηματίζουν αέρια, όπως τα κρεμμύδια, το λάχανο, τα όσπρια, η σοκολάτα, και τα πικάντικα.
Καθημερινοί κανόνες διατροφής για τον θηλασμό
Η συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση ασβεστίου είναι 1200mg τα οποία καλύπτονται από κατανάλωση 3 μερίδων γαλακτοκομικών την ημέρα. Η κατανάλωση των υγρών θα πρέπει να κυμαίνεται στα 35-50/kg σωματικού βάρους συν 500-1000ml ημερησίως. Αυτά καλύπτονται από χυμούς, νερό γάλα, τσάι, καφέ χωρίς καφεΐνη, παγάκια. Επίσης θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση αλκοόλης όπως και ο καφές ο οποίος μειώνει την περιεκτικότητα του μητρικού γάλακτος σε σίδηρο αλλά και προκαλεί αϋπνίες στο βρέφος.
Θηλασμός και απώλεια βάρους
Η γυμναστική θα πρέπει να ενταχθεί στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα της μητέρας ώστε να βοηθήσει στην επαναφορά του επιθυμητού σωματικού βάρους. Στην περίπτωση συμμετοχής σε άσκηση θα πρέπει να καταναλωθούν παραπάνω υγρά και φρούτα ή χυμός φρούτων μετά. Επίσης είναι καλό να αποφευχθεί η έντονη άσκηση η οποία θα αυξήσει την περιεκτικότητα του μητρικού γάλακτος σε γαλακτικό οξύ με συνέπεια την αποφυγή του από το βρέφος.
Καλό είναι να αποφευχθεί ένα αυστηρό πρόγραμμα δίαιτας ή/και άσκησης του οποίου η εφαρμογή θα εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία του βρέφους, της μητέρας αλλά και της διαδικασίας παραγωγής γάλακτος. Σε οποιαδήποτε περίπτωση δεν μπορεί κάποια μητέρα να ακολουθήσει κάποιες αρχές καλό είναι να συμβουλεύεται το διαιτολόγο που θα την βοηθήσει να εφαρμόσει σωστές διατροφικές αρχές και θα πετύχει τους στόχους που επιζητά.