ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πασχαλινό τραπέζι: Τι πρέπει να προσέξουμε;
Μοιράσου το!
Το πασχαλινό τραπέζι, που με τόση ανυπομονησία περιμένει κάθε οικογένεια μετά την συνήθη περίοδο της νηστείας που προηγήθηκε, εκτός από την αναστάσιμη χαρά και αισιοδοξία μπορεί να κρύβει και επιβαρύνσεις για την υγεία μας.
Η απότομη εισαγωγή ζωικών τροφών, αλλά και η συνήθως πλούσια κρεατοφαγία που συνοδεύει τόσο το δείπνο του Μεγάλου Σαββάτου όσο και το γεύμα της Κυριακής του Πάσχα μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία μας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως τα γαστρεντερολογικά και καρδιολογικά περιστατικά αυξάνονται σημαντικά μετά το πασχαλινό τραπέζι. Φέτος, που η ανάγκη κοινωνικοποίησης και εκτόνωσης από τους περιορισμούς λόγω της πανδημίας είναι ίσως μεγαλύτερη, πρέπει να δοθεί παραπάνω προσοχή.
Η μακροχρόνια νηστεία μειώνει η ανεκτικότητά μας σε ζωικές τροφές και λίπη, το οποίο σε συνδυασμό με την επιθυμία μας για αυξημένη κατανάλωση τροφών, όπως η μαγειρίτσα, το αυγό, το αρνί και το τσουρέκι, στο μικρό διάστημα δύο ημερών, βρίσκουν τον οργανισμό ανέτοιμο και προκαλούν ένα μεταβολικό σοκ.
Τα συνήθη συμπτώματα είναι δυσπεψία και οι στομαχικές ενοχλήσεις, ενώ η απότομη υπερκατανάλωση τροφής μπορεί να οδηγήσει σε παθολογικές καταστάσεις, όπως το γαστρικό έλκος, η στεφανιαία νόσος, ο σακχαρώδης διαβήτης και η υπέρταση.
Η μετάβαση από την περίοδο της νηστείας σε αυτή της παμφαγίας πρέπει να είναι σταδιακή και καλό είναι να μετριάσουμε τις ποσότητες τόσο το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου όσο και την Κυριακή του Πάσχα.
Τι πρέπει να προσέξουμε για βράδυ του Μ. Σαββάτου
- Μέτρια ποσότητα μαγειρίτσας
- Κατανάλωση των υπόλοιπων επιλογών (αυγά, κρέατα) στα υπόλοιπα γεύματα των ημερών
- Αποφυγή κατάκλισης αμέσως μετά την κατανάλωση για βοηθηθεί η πέψη
Την Κυριακή του Πάσχα σημειώνονται οι περισσότερες διατροφικές υπερβολές και είναι σημαντικό να προσέξουμε τη συμπεριφορά μας στο γιορτινό τραπέζι.
Αρνί, παϊδάκια, κοκορέτσι, κόκκινα αυγά, τσουρέκια, σοκολατένιες λιχουδιές και όλα τα παρελκόμενα σε πλούσιες ποσότητες αποτελούν τον απόλυτο πειρασμό, που γιγαντώνεται μετά την αποχή που προηγήθηκε. Όλα αυτά όμως, όσο ελκυστικά κι αν είναι, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι πλούσια σε θερμίδες, ζάχαρη, λίπη και χοληστερίνη. Σε συνδυασμό με την συνήθη υπερκατανάλωση αλκοόλ, μπορούν να προκληθούν οξείες γαστρίτιδες ή ακόμα πιο σοβαρά προβλήματα, όπως είναι τα καρδιολογικά, ειδικά αν υπάρχει προδιάθεση.
Έξυπνα tips για ένα απολαυστικό πασχαλινό τραπέζι
Μερικές έξυπνες συμβουλές για να μην στερηθούμε τίποτα, χωρίς όμως να κάνουμε κακό στον οργανισμό μας είναι οι ακόλουθες:
- Ετοιμάζουμε το πιάτο μας με τη συνήθη ποσότητα, που θα περιλαμβάνει κρέας και συνοδευτικά, χωρίς όμως να το ξαναγεμίζουμε.
- Προτιμούμε τη σαλάτα ως κύριο συνοδευτικό, περιορίζοντας έτσι τις άλλες τροφές που θα συνοδεύσουν το πιάτο μας, όπως είναι οι πατάτες και το ρύζι.
- Καλό είναι να μετριάσουμε την κατανάλωση των οινοπνευματωδών ποτών, τα οποία αυξάνουν την αρτηριακή πίεση και τη διάθεση κατανάλωσης, προσδίδοντας έτσι θερμίδες χωρίς διατροφική αξία.
- Πίνουμε νερό, που δημιουργεί αίσθημα κορεσμού, αλλά και θα μας βοηθήσει να αποβάλλουμε τα μεταβολικά παραπροϊόντα της υπερκατανάλωσης.
- Σκόπιμο είναι επίσης να μην ολοκληρώσουμε το γεύμα με ένα κόκκινο αυγό ή με τσουρέκι. Μπορούμε να το κάνουμε λίγες ώρες αργότερα.
- Ιδανικό είναι να σηκωθούμε από το τραπέζι προτού αισθανθούμε πως δεν αντέχουμε άλλο.
Απολαμβάνουμε λοιπόν το πασχαλινό τραπέζι χωρίς κινδύνους για την υγεία μας, διατηρώντας έτσι τη γιορτινή διάθεση της ημέρας, που ειδικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε εξαιτίας της πανδημίας, είναι πιο αναγκαία από ποτέ.
Σας ευχόμαστε καλό Πάσχα με υγεία.