ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Συμβουλές Διατροφής για την Περίοδο της Κύησης
Μοιράσου το!
Ποια είναι η ιδανική αύξηση βάρους;
Η φυσιολογική αύξηση βάρους ανέρχεται στα 11,5-16 κιλά για μία γυναίκα που ξεκίνησε με φυσιολογικό βάρος την εγκυμοσύνη της
Τι είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) ;
Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) είναι μία τιμή που κατηγοριοποιεί το σωματικό βάρος σε σχέση με το ύψος και χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση του σωματικού βάρους (φυσιολογικό ή όχι). Υπολογίζεται από τον ακόλουθο τύπο:
Αύξηση βάρους στην κύηση με βάση το ΔΜΣ
Τα κιλά της φυσιολογικής αύξησης βάρους στην διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετίζονται με τον ΔΜΣ πριν την έναρξη της κύησης
Πρέπει να ζυγίζομαι τακτικά;
- Δεν χρειάζεται να ζυγίζεστε τακτικά αλλά όταν είναι να επισκεφτείτε τον γιατρό ώστε να παρακολουθείτε τη αύξηση βάρους
- Στο 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης ίσως χρειαστεί να γίνει πιο τακτικά (κυρίως σε περίπτωση μεγάλης αύξησης βάρους).
Τι να κάνω αν το βάρος μου είναι υπέρβαρο;
- Περιορίστε τις ανθυγιεινές και υπερθερμιδικές επιλογές (κέικ, μπισκότα, γλυκά, παγωτά, πρόχειρο φαγητό, αναψυκτικά).
- Αντικαταστήστε τα με γαλακτοκομικά προϊόντα, φρούτα, φυσικούς χυμούς, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης.
- Όταν το βάρος είναι χαμηλότερο του φυσιολογικού, στόχος είναι η περαιτέρω σταδιακή αύξηση βάρους με ποιοτικές και θρεπτικές επιλογές ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του βρέφους.
Πως μπορώ να διατηρήσω φυσιολογικό το βάρος μου;
- Τρώγοντας μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.
- Οι καθημερινές σας ανάγκες σε θερμίδες δεν ξεπερνούν τις 2500-3000kcal.
- Οι επιπρόσθετες απαιτήσεις της κύησης (κυρίως στο 2ο & 3ο τρίμηνο) είναι αυξημένες κατά περίπου 300-400kcal ημερησίως (πχ 1 τοστ ή 1 φλιτζάνι γάλα με δημητριακά).
Πρακτικές συμβουλές!
- Καθημερινά ποικιλία από ισορροπημένων μερίδων σε ψωμί, δημητριακά, πατάτες, ρύζι και δημητριακά, καλύτερα ολικής άλεσης (5-7 μερίδες των 30γρ).
- Φρούτα και λαχανικά: κατ’ ελάχιστο 5 μερίδες ημερησίως (1 μερίδα = 1 μέτριο φρούτο).
- Πηγές πρωτεΐνης καθημερινά: κρέας, ψάρι, αυγά, πουλερικά, αποφυγή συκωτιού (5-7 μερίδες των 30γρ).
- Λίπη: κυρίως ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, ταχίνι, μαργαρίνη κα (2-3 μερίδες).
- Γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί, κασέρι): 2-3 μερίδες ημερησίως.
- Αποφύγετε ζαχαρούχες τροφές όπως αναψυκτικά, μπισκότα, κέικ, γλυκά και καταναλώστε τις περιστασιακά.
- Η συμβολή τις φυσικής δραστηριότητας είναι πολύ ευεργετική για την διατήρηση του ιδανικού βάρους.
- Διαλέξτε δραστηριότητα που σας ευχαριστεί για να μπορείτε να την κάνετε τακτικά.
Πρώτο Τρίμηνο Κύησης
Οι ανάγκες σε αυτό το τρίμηνο είναι αυξημένες σε φυλλικό οξύ και σε σίδηρο. Για καλύτερη απορρόφηση σιδήρου συνοδέψτε τις πηγές σιδήρου με πορτοκάλι και λεμόνι.
Ενδεικτικά:
Πηγές Φυλλικού Οξέος: Αυγά, ομελέτα, πατατοσαλάτα, μπρόκολο, σπαράγγια, ψωμί προζύμηςΠηγές Σιδήρου: Κοτόπουλο, μοσχάρι, κιμάς, φασόλια φούρνου, σαρδέλες, τόνος, αποξηραμένα φρούτα, ψωμί & δημητριακά ολικής άλεσης, σταφίδες, βρώμη κλπ
Πρώτο Τρίμηνο Κύησης
Οι ανάγκες σε αυτό το τρίμηνο είναι αυξημένες σε φυλλικό οξύ και σε σίδηρο. Για καλύτερη απορρόφηση σιδήρου συνοδέψτε τις πηγές σιδήρου με πορτοκάλι και λεμόνι.
Ενδεικτικά:
Πηγές Φυλλικού Οξέος: Αυγά, ομελέτα, πατατοσαλάτα, μπρόκολο, σπαράγγια, ψωμί προζύμηςΠηγές Σιδήρου: Κοτόπουλο, μοσχάρι, κιμάς, φασόλια φούρνου, σαρδέλες, τόνος, αποξηραμένα φρούτα, ψωμί & δημητριακά ολικής άλεσης, σταφίδες, βρώμη κλπ
Δεύτερο Τρίμηνο Κύησης
Σε αυτό το τρίμηνο οι ανάγκες σας είναι αυξημένες σε θερμίδες (300kcal) σε ω3 λιπαρά οξέα, ασβέστιο, βιταμίνη D και βιταμίνη Α.
Ενδεικτικά:
Πηγές Ασβεστίου: Γάλα, κασέρι, τυρί φέτα, γιαούρτι, ρυζόγαλο, παρμεζάνα, φασόλιαΠηγές Βιταμίνης Α: Μοσχάρι, γλυκοπατάτα, πράσινα φυλλώδη, καρότο, πεπόνιΠηγές Βιταμίνης D: Αυγά, μανιτάρια, αμύγδαλα, ταχίνι, ελαιόλαδοΠηγές Ω3 Λιπαρά Οξέα: Σαρδέλες, σολομός, ξηροί καρποί
Τρίτο Τρίμηνο Κύησης
Σε αυτό το τρίμηνο αυξάνονται οι απαιτήσεις βιταμίνη Κ και σε θερμίδες (περίπου 400kcal).
Ενδεικτικά:
Πηγές Βιταμίνης Κ: Ψωμί ολικής άλεσης, ζυμαρικά, λαζάνια, φασολάκια, φασόλια πιαζ, ρόκα, μπανάνα, πεπόνι, κέικ φρούτων
Κύηση και χρόνια νοσήματα
- Η ποιότητα διατροφής και κατά την διάρκεια αλλά και μετά την κύηση είναι σημαντική για τον μεταβολικό προγραμματισμό του παιδιού.
- Μη φυσιολογική αύξηση βάρους ή άλλες παθολογικές καταστάσεις (πχ αυξημένα επίπεδα γλυκόζης ή αρτηριακής πίεσης κ.α.) σχετίζονται μελλοντικά με χρόνια νοσήματα όπως: Καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη τύπου ΙΙ, υπέρταση, εμφράγματα, παχυσαρκία, στεφανιαία νόσο, μεταβολικό σύνδρομο.
Διαβήτης κύησης
- Σε αυξημένα επίπεδα γλυκόζης (ιατρική διάγνωση) η διατροφή σας θα πρέπει να είναι ποιοτική και ισορροπημένη.
- Οι επιλογές των τροφών θα είναι τέτοιες που δεν αυξάνουν απότομα και για πολύ ώρα την γλυκόζη αίματος μετά την κατανάλωσή τους.
- Αυτές οι τροφές χαρακτηρίζονται χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και θα πρέπει να εκπαιδευτείτε για τον τρόπο που θα τις επιλέγετε αλλά και πως χρησιμοποιείτε το εργαλείο του γλυκαιμικού δείκτη των τροφών προς όφελος της υγεία σας αλλά και του παιδιού σας.
Σεμινάριο Διατροφής στην Κλινική ΓΕΝΕΣΙΣ!
Στο δωρεάν σεμινάριο «Βάπτισμα Μητρότητας» το οποίο πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της Κλινικής και απευθύνεται στις μελλοντικές μητέρες, γίνεται αναφορά από ειδικό διατροφολόγο - διαιτολόγο και σε διατροφικές οδηγίες για τη μετέπειτα περίοδο της Λοχείας, του Θηλασμού καθώς και την ιδανική Απώλεια Βάρους μετά τον τοκετό.